Ringen

Het ringen van jonge vogels

ringenVogels worden om verschillende redenen geringd, maar in de eerste instantie om een vogel goed te kunnen identificeren. In gevangenschap gekweekte vogels worden gewoonlijk ook geringd om deel te kunnen nemen aan tentoonstellingen. Er zijn vogelsoorten die niet ongeringd gehouden mogen worden. De gesloten voetringen zijn verkrijgbaar via de vogelvereniging. De ring vormt een garantie voor de oorsprong en de leeftijd van de vogel. Op de ringen wordt de kwekerscode, het jaartal en een volgnummer vermeld. Gesloten voetringen moet worden aangebracht als de jonge vogel nog in het nest is.


Op de volgende wijze wordt een jonge vogel geringd.

Vogels ringen gebeurt in de regel tussen de 5e en 8e dag. Daarna wordt de poot te dik om nog te kunnen ringen. Om de vogels te ringen dient u de vogel in de hand te nemen en de 3 voorste tenen naar voren strekken. Het achterteentje wordt tegen het been aangelegd. Geef een lichte druk op de kruising van de drie voortenen. Hierdoor strekken de tenen vanzelf.
Schuif nu de juiste maat ring over de 3 voortenen en daarna over de achterteen. Schuif het ringetje zover mogelijk door maar nooit over het kniegewricht. Meestal blijft het achterteentje in de ring zitten. Deze kan met een cocktailprikkertje voorzichtig worden teruggewipt. Schuif de ring nu een stukje terug en kijk of de ring niet meer af kan. Kan deze er nog af, probeer dan de volgende dag nogmaals.

Mocht het ringetje moeilijk omgaan, controleer dan of de juiste ringmaat wordt gebruikt. Indien dit het geval is, kan een beetje vaseline of nivea-creme wonderen doen.
Welke ring heb ik voor welke vogelsoort nodig?

DSC01287 1
Op de website van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV) kan worden nagegaan welke ringmaat nodig is voor een bepaalde vogelsoort.  http://www.nbvv.nl/

 

Ringenbestelling

De ringen kunnen alleen digitaal besteld worden,

meer info vraag de ringencommissaris of raadpleeg de site van de NBvV